• Intel razširil ponudbo na področju pametnih telefonov: nove stranke, izdelki, programska oprema in storitv
  • Intel najavil sodelovanje s podjetji Orange*, Lava*, ZTE* in Visa* pri razvoju pametnih telefonov in povezanih tehnologij
  • Predstavljeni novi komunikacijski izdelki in sistemi na čipu (SoC) za pametne telefone

 Predsednik in izvršni direktor podjetja Intel, Paul Otellini, je najavil številne novosti in predstavil načrte, katerih cilj je razširiti nabor izdelkov podjetja za pametne telefone in ekosistem strank. Med novostmi so tudi strateška sodelovanja s podjetji Orange*, Lava International Ltd.*, ZTE* in Visa*.

»Zadovoljni smo, da smo s svojo ponudbo na področju telefonije pritegnili nove stranke in dodali nove možnosti. Ostajamo osredotočeni na ustvarjanje privlačnih novih možnosti in zagotavljanje izjemne zmogljivosti uporabnikom pametnih telefonov po vsem svetu,« je dejal Otellini.

Otellini je novosti predstavil na Intelovi konferenci za medije na svetovnem mobilnem kongresu. Poleg tega je predstavil tudi načrte podjetja, da razširi ponudbo sistemov na čipu (SoC) za pametne telefone, ter spregovoril o prihodnjem razvoju komunikacijskih izdelkov, s katerimi namerava podjetje na trgu pametnih telefonov zagotoviti višjo zmogljivost in več vrednosti.

Nove stranke na področju pametnih telefonov

Intel je že obstoječim dogovorom s podjetjema Motorola Mobility Inc.* in Lenovo* dodal nova partnerstva na področju razvoja naprav, kjer bo sodeloval s podjetji Orange, Lava International in ZTE.

Yves Maitre, višji podpredsednik skupine za mobilne večpredstavne vsebine in naprave v podjetju Orange, se je pridružil Otelliniju in spregovoril o pametnem telefonu podjetja Orange, ki bo temeljil na referenčni arhitekturi procesorja Intel Atom Z2460. Telefon z elegantnim ohišjem omogoča dostop do bogatih zabavnih izkušenj in storitev podjetja Orange, kot so Orange TV, Daily Motion, Deezer, Orange Wednesdays in Orange Gestures Pametni telefon podjetja Orange bo strankam v Veliki Britaniji in Franciji na voljo še to poletje.

Intel je predstavil tudi svoje načrte za vstop na hitro rastoči indijski trg pametnih telefonov, kar bo podjetje doseglo prek zavezništva s podjetjem Lava International, enega najhitreje rastočih indijskih proizvajalcev mobilnih telefonov. Vishal Sehgal, soustanovitelj podjetja Lava in predsednik uprave, je najavil predstavitev pametnega telefona XOLO. XOLO X900 temelji na Intelovi referenčni zasnovi za mobilne telefone in bo prvi pametni telefon v Indiji, ki bo temeljil na Intelovi tehnologiji. Naprava bo v začetku drugega četrtletja 2012 na voljo v vodilnih trgovinah in bo podpirala najpomembnejša indijska mobilna omrežja.

Intel je z globalnim proizvajalcem mobilnih telefonov ZTE sklenil podobno partnerstvo kot s podjetjem Motorola Mobility. Gre za večletno sodelovanje pri razvoju in načrtovanju pametnih telefonov in tabličnih računalnikov. He Shiyou, izvršni podpredsednik in vodja skupine za razvoj mobilnih terminalov v podjetju ZTE, je spregovoril o tem, kako bo zavezništvo z Intelom podjetju ZTE omogočilo hitrejši razvoj in odprlo možnosti za razvoj različnih izdelkov za mobilne operaterje. Prav tako je najavil, da bo prva naprava podjetja ZTE, ki bo temeljila na Intelovih tehnologijah, na trgu predstavljena v drugi polovici leta 2012.

Razširjeni načrti za razvoj komunikacijskih izdelkov in sistemov na čipu za mobilne telefone

Intel je najavil načrte za tri nove sisteme na čipu za pametne telefone. Zmogljiva in energijsko učinkovita platforma Intel Atom Z2460, ki je nosila razvojno ime Medfield, bo sedaj podpirala hitrosti do 2 GHz.

Intel je najavil tudi procesor Atom Z2580, ki zagotavlja dvakrat višjo zmogljivost kot procesor Atom Z2460 in vključuje napredno rešitev za povezovanje z omrežji LTE, 3G in 2G. Intel bo prve procesorje Z2580 partnerjem za preizkuse zagotovil v drugi polovici letošnjega leta, izdelki za končne uporabnike pa bodo predvidoma na voljo v prvi polovici leta 2013.

Kot odgovor na nove priložnosti, ki se odpirajo na trgih v razvoju, kjer kupci želijo višjo vrednost za manj denarja, je Intel predstavil načrte za procesor Intel Atom Z2000.

Z2000 je namenjen cenovno ugodnim pametnim telefonom. Gre za hitro rastoč trg, ki naj bi po ocenah analitikov do leta 2015 zrasel na 500 milijonov prodanih enot1. Platforma vključuje procesor Atom s hitrostjo 1 GHz, ki zagotavlja odlično izkušnjo video vsebin in iger, uporabniki pa lahko dostopajo do spleta in uživajo v igrah za platformo Google Android. Platforma podpira modem Intel XMM 6265 3G HSPA+ s podporo za dve kartici SIM ter omrežja 2G in 3G. Uporabniki imajo tako več prilagodljivih možnosti pri izbiri glasovnih in podatkovnih paketov, kar omogoča prihranke. Intel bo prve procesorje Z2000 partnerjem za preizkuse zagotovil sredi letošnjega leta, izdelki za končne uporabnike pa bodo predvidoma na voljo v začetku leta 2013.

Ob najavi teh 32-nanometrskih tehnologij je Otellini spregovoril o tem, kako se bo procesor Atom razvijal hitreje, kot to narekuje Moorov zakon. Ob tem je povedal, da bo Intel operaterjem za potrditev v začetku naslednjega leta zagotovil 22-nanometrske sisteme na čipu, obenem pa podjetje že razvija 14-nanometrske sisteme.

Leta 2011 je Intel prodal več kot 400 milijonov platform za mobilne naprave. V skladu s temi uspehi je podjetje najavilo XMM 7160, napredno platformo za omrežja LTE/3G/2G s podporo za hitrosti prenosa podatkov 100 Mb/s k uporabniku in 50 Mb/s od uporabnika. Platforma ob tem podpira tudi omrežja HSPA+ s hitrostjo prenosa podatkov 42 Mb/s. Intel bo izdelek partnerjem za preizkuse zagotovil v drugem četrtletju letošnjega leta, izdelki za končne uporabnike pa bodo predvidoma na voljo pred koncem leta 2012.

Intel preizkuša tudi platformo XMM 6360, kompaktno rešitev za omrežja 3G in HSPA+, ki podpira hitrosti prenosa podatkov 42 Mb/s k uporabniku in 11,5 Mb/s od uporabnika.

Na poti k boljši izkušnji ob uporabi Intelove arhitekture 

Intelova strategija je ustvariti in zagotoviti privlačne, dosledne in varne uporabniške izkušnje na različnih mobilnih napravah.

Pomemben trend postaja uporaba mobilnih naprav za varno poslovanje na spletu in v maloprodaji. Otelliniju se je pridružil John Partridge, predsednik podjetja Visa, ki je najavil strateško večletno zavezništvo med podjetjema za razvoj rešitev za mobilno poslovanje, prilagojenih uporabnikom v razvitih državah in državah v razvoju.

Prizadevanja vključujejo združevanje različnih mobilnih storitev Visa ter pametnih telefonov in tabličnih računalnikov Intel Atom, s čimer podjetji zagotavljata privlačne in varne storitve za uporabnike. Partridge je kot prvi korak v sodelovanju najavil, da je Intelova referenčna zasnova za pametne telefone potrjena za mobilne finančne transakcije Visa payWave. To pomeni, da bodo uporabniški izdelki, ki temeljijo na Intelovi referenčni zasnovi za pametne telefone, omogočali hitro zagotavljanje podpore za mobilne storitve podjetja Visa.

Intel prav tako še naprej uresničuje svoje zavezništvo s podjetjem Google in sodeluje z razvijalci programske opreme ter tako zagotavlja, da večina aplikacij Android deluje na napravah s procesorji Intel Atom. Otellini je prav tako spregovoril o tem, da ima Intel vsa potrebna orodja in znanje za zagotavljanje podpore močnemu ekosistemu razvijalcev mobilnih aplikacij.