Novi diski prinašajo izboljšano zmogljivost/zanesljivost, več prostora in 25-nanometrski pomnilnik flash NAND

  • Tretja generacija diskov Intel SSD 320 temelji na 25-nanometrskem pomnilniku flash NAND in je na voljo s kapacitetami 40, 80, 120, 160, 300 in 600 GB.
  • Napredna arhitektura zagotavlja zanesljive in zmogljive diske SSD z naprednimi varnostnimi možnostmi za namizne in prenosne računalnike ter strežnike v poslovnih okoljih.
  • Visoko zmogljivi diski SSD sedaj nudijo tudi izboljšano zanesljivost, obenem pa so do 100 USD cenejši od trenutno dostopnih modelov SSD Intel X25-M.

Podjetje Intel je najavilo težko pričakovano družino diskov Intel Solid-State Drive (SSD) 320 (Intel SSD 320). Diski Intel SSD 320 temeljijo na vodilnem 25-nanometrskem pomnilniku flash NAND in zamenjujejo ter še izboljšujejo visoko zmogljive diske Intel X25-M SATA SSD. Novi diski Intel SSD 320 zagotavljajo višjo zmogljivost in vrhunsko zanesljivost ter nudijo več prostora za shranjevanje podatkov, obenem pa izkoriščajo stroškovno učinkovitost 25-nanometrskega procesa, kar pomeni, da je cena novih modelov za do 30 odstotkov nižja od modelov trenutno dostopnih izdelkov.

»Nove možnosti za zagotavljanje kakovosti in zanesljivosti izkoriščajo prednosti 25-nanometrskega proizvodnega procesa, kar pomeni, da so novi izdelki za stranke cenovno ugodnejši,« je povedal Pete Hazen, direktor trženja v skupini za rešitve Non-Volatile Memory (NVM) podjetja Intel. »Tako so sedaj na voljo izboljšane možnosti varnosti podatkov, zaščita informacij v primeru izpada napajanja ter možnosti za podvajanje podatkov.«

Diski Intel SSD 320 so naslednja generacija izdelkov za uporabo v prenosnikih in namiznih računalnikih. Namenjeni so tako splošnim uporabnikom kot tudi poslovnim okoljem in navdušencem, ki si želijo visoke zmogljivosti, ki jo zagotavljajo v primerjavi s tradicionalnimi trdimi diski. Diski SSD so zanesljivejši, porabijo manj energije in omogočajo hitrejši prenos podatkov, s čimer pospešijo zagon računalnika ter odpiranje datotek in aplikacij. Z namestitvijo diska Intel SSD se lahko odzivnost sistema poveča za do 66 odstotkov.

Diski Intel SSD 320 so na voljo s kapacitetami 40, 80, 120, 160, 300 ter 600 GB. Uporabljajo vmesnik SATA II s hitrostjo do 3 Gb/s, ki je na voljo v več kot milijardi osebnih računalnikov. Pri razvoju je bil poudarek na naključnem pisanju in branju, ki najbolj vplivata na dnevno uporabniško izkušnjo. Prepustnost diskov Intel SSD 320 pri naključnem branju je 39.500 IOPS, pri naključnem zapisovanju pa do 23.000 IOPS na diskih z največjo kapaciteto. Poleg tega je podjetje več kot podvojilo hitrosti zaporednega zapisovanja na 220 MB/s, pri tem pa še vedno zagotavlja najvišjo hitrost zaporednega branja s hitrostjo 270 MB/s. Uporabniki lahko istočasno predvajajo glasbo in s spleta prenašajo video ter obenem urejajo dokument, ne da bi prišlo do upočasnitve računalnika.

Intel je še dodatno povečal že tako visoko zanesljivost svojih diskov SSD z razvojem lastne strojne programske opreme in krmilnika, s čimer dokazuje, da vsi diski SSD niso enaki. Nezasedeni prostor na disku zagotavlja možnost podvajanja podatkov, s čimer so uporabniški podatki zaščiteni tudi v primeru izpada napajanja. Vsi diski vključujejo tudi 128-bitno šifriranje po standardu Advanced Encryption Standard, kar zagotavlja zaščito osebnih podatkov v primeru kraje ali izgube.

Cene diskov SSD ob nakupu 1000 enot: 40 GB – 89 USD; 80 GB – 159 USD; 120 GB – 209 USD; 160 GB – 289 USD; 300 GB – 529 USD in 600 GB – 1069 USD. Končne cene v maloprodaji določajo trgovci. Vsi modeli vključujejo omejeno 3-letno garancijo podjetja Intel.

Dodatna ugodnost za kupce diskov SSD podjetja Intel je tudi zbirka orodij Intel SSD Toolbox, ki vključuje brezplačno aplikacijo Intel SSD Optimizer. Uporabniki operacijskega sistema Microsoft Windows* si s tem zagotovijo zmogljiv nabor orodij za upravljanje, zbiranje informacij in odkrivanje težav, s katerimi lahko zagotovijo odlično delovanje pogona. Za preprostejšo namestitev Intel uporabnikom diskov SSD nudi tudi programsko opremo Intel Data Migration Software, s katero lahko kopirajo celotno vsebino obstoječega diska (SSD ali trdi disk) na katerikoli disk SSD podjetja Intel.

Več informacij vam je na voljo na spletni strani http://newsroom.intel.com/community/intel_newsroom/blog/2011/03/28/intel-announces-third-generation-ssd-intel-solid-state-drive-320-series.